Nederland, Vessem, 1 april 2016.
Klik een willekeurig pers- of nieuwsbericht aan, en je ziet inderdaad dat de term ‘duurzaam’ vaak verkeerd gebruikt wordt en alleen op dierenwelzijn slaat. De Brabantse pluimveehouder Marcel Kuijpers wil daar verandering in brengen door een korte keten te creëren zonder transport. In zijn huidige stal, in de buurt van het Brabantse dorp Vessem, is net een nieuwe lichting eieren binnengekomen. Met enige worsteling wurmen de natte, donzige kuikentjes zich uit hun schalen, om zich na een half uurtje uitrusten gretig op het voedsel en drinkwater te storten. Binnenin de stal is het meer dan 33 graden. Kuijpers loopt langs de ‘patio’; vier rijen van zes lagen boven op elkaar, met in totaal 30.000 vleeskuikens. Zijn plan is – al meer dan tien jaar – om dat aantal uit te breiden naar bijna één miljoen. In het Limburgse Grubbenvorst wil hij een ‘duurzame megastal’ bouwen. De Raad van State moet echter nog een besluit nemen over de vergunningen. Gevoelig, want het zou de grootste kippenstal in Nederland worden. Gemiddeld hebben ‘megastallen’ ongeveer 150.000 kippen. Het plan stuit dan ook van begin af aan op hevige weerstand van actiegroepen en dierenwelzijnsorganisaties. Kuijpers zegt echter in volle overtuiging dat zijn project ‘duurzaam en diervriendelijk’ is. Naast de megastal moet een bio-energiecentrale, een broederij en een slachterij komen. Ook zit er even verderop een varkensbedrijf en het is de bedoeling dat de glastuinbouw gaat meedoen. De ondernemers verenigen zich samen onder de naam ‘Nieuw Gemengd Bedrijf’. ,,Integrale duurzaamheid,” noemt Kuijpers het. De mest wordt gebruikt om de stallen te verwarmen en het transport valt weg doordat alles op één locatie zit. ,,Geen gesleep meer met kippen. Daardoor daalt het stressniveau, voelen de kippen zich beter en wordt het vlees lekkerder.”
Foto: Jean-Pierre Jans
Leave a Reply