Jean-Pierre Jans

Jean-Pierre studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België) en studeerde af in Documentaire Fotografie en Portretten. Hij kreeg een beurs van de Mondriaan Stichting voor een fotoproject in Tuva (Centraal-Azië). Voor dit project legde hij het dagelijks leven van de bevolking vast. Hij bezocht sjamanen en nomaden in de toendra’s, maar ook alcoholisten in de gevangenis na het wegdrinken hun loon in de stad.

In 1995 won Jean-Pierre de tweede prijs in de categorie Buitenlandse Documentaire van de Zilveren Camera. Hij begon als freelance fotojournalist voor de regionale krant De Limburger, later werkte hij voor ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) en de kranten Het Parool en Trouw. Hij sloot zich aan de Volkskrant en het fotoagentschap Hollandse Hoogte tot 2009.
Jean-Pierre’s werk wordt vaak gekenmerkt door grappige, kleine, beslissende momenten in het dagelijks leven. Een aantal jaren reisde hij over de hele wereld, en bezocht landen als China, India, Pakistan, Indonesië, Verenigde Staten.

Op dit moment Jean-Pierre wordt voornamelijk werkt voor tijdschriften, commerciële opdrachten en reclamebureaus, waaronder HP / De Tijd, Het Parool, Trouw, Marketingtribune, Price Waterhouse Coopers, KPN, Prins Bernard Fonds, Gemeente Amsterdam, George Magazine, re-Public, Hoogte 80, Ymere Werkt, Spaarnenieuws, PWC In Zake Uw-Zaken en de Beeldredactie.

In de loop der jaren is hij bij de Zilveren Camera regelmatig in de prijzen gevallen.
1995: Categorie Buitenlandse Documentaire Serie – Gevangenis voor alcoholisten in Tuva
1997: Categorie Documentaire Serie – Een Verpleeghuis in een klooster
1998: Categorie Portretten – Prof-wielrenner Briek Schotte
1999: Categorie Kunst & Cultuur – Archtect Kuroka (vleugel Van GoghMuseum)
1999: Categorie Kunst & Cultuur – Theater Dogtroep
2003: Categorie Portretten – Klapstoel (portretten van bekende Nederlanders, met klapstoel)
2005: Categorie Buitenlands Nieuws Series – Pakistan na de aardbeving
2006: Categorie Buitenlands Nieuws – Merapi vulkaan in Yogyakarta
2006: Categorie Politiek Nieuws – Jan Marijnissen (SP)
2013: Categorie Dagelijks Nieuws – Afscheidsbijeenkomst van een jonge stervende man

Jean-Pierre Jans
jpjans @ xs4all.nl
+31 (0)6 53812826